Gerincsérv kezelése

Gerincsérv kezelése műtét nélkül a MozgásKlinikán

Gerincsérv kezelése műtét nélkül – hogyan történik ez?

Nyaki vagy deréktáji porckorongsérv esetén a fájdalom jellegéből adódóan következtetünk a porckorongsérv, gerincsérv jelenlétére. A műtét nem az egyetlen kezelési lehetőség, természetesen a súlyosságától függően. A gerincsérv kezelése műtét nélkül is lehetséges gyógytorna és manuálterápia révén, de a diagnosztizálás és a szakszerű felügyelet minden esetben kritikus fontosságú.

Állapotfelmérés

Az állapotfelmérés során részletes vizsgálatokat végzünk, miután megismertük a panaszokat. Célunk, hogy felmérjük a gerincsérv súlyosságát, illetve az egyéb, eddig nem ismert betegségekre is fényt derítsünk. Ezután láthatunk hozzá a személyre szabott kezelési terv összeállításához.

Mi történik pontosan az állapotfelméréskor

  • anamnézis felvétele
  • speciális kérdésekre adott válaszok megismerése a pontos diagnosztizáláshoz

A vizsgálat tovább lokalizálja a fájdalom helyét. A speciális ortopédiai mozgástesztek a provokálható fájdalom jellegét térképezik fel, és segítik a differenciál-diagnosztikát. (Ez azért fontos, mert belgyógyászati vagy egyéb kórképek hasonló tüneteket okozhatnak, melyek megtéveszthetik a terapeutát.)

A mozgásvizsgálat izomgyengeséget és korlátozott ízületi mobilitást is mutathat, így még közelebb kerülünk azokhoz a képletekhez, amelyek elváltozást mutatnak. A fájdalom elkerülése érdekében sokszor egy elkerülő – antalgiás – testtartást vesz fel a páciens, ez szintén egy fontos észrevétel.

Ideg érintettség esetén, a nyomás alatt lévő ideg a lefutása mentén jelez tünetet, például zsibbadást vagy kisugárzó fájdalmat, ami informálja a terapeutát, hogy melyik csigolya közötti porckorong érintett.

Manuális vizsgálattal megállapítható, hogy a porckorong mennyire “érzékeny”, mennyire “mobilis”. Ebben az esetben a manuálterapeuta az eddigiek segítségével tájékozódik, hogy melyik szegmensben kell alaposabban tapintani.

Itt a tesztelés során kiderül, hogy a porckorong fájdalma jobban provokálható-e vagy a tüneteket csökkenthetők-e.

Nem látunk MRI felvételt, mégis rengeteg információt kapunk a vizsgálat során, így felállíthatunk egy mozgásszervi diagnózist. A következő lépés pedig a kezelés megtervezése.

Az első teendő a fájdalom csökkentése, megszüntetése. A porckorong megfelelő irányú mozgatásával ez azonnal elkezdhető. Sok esetben Mckenzie féle mozgásokat végeztetünk a pácienssel, majd rotációs irányú manuálterápiás technikákkal segítjük a porckorong mozgását. Az idegre eső nyomás azonnal csökkenthető, és további károsodása megelőzhető!

A fájdalom egy fontos tünet!

Sok mindenben tájékoztatja a beteget és a terapeutát is. A fájdalomtól meg kell szabadulni, mert az gátolja az izmok normál működését, és további diszfunkciót okoz. Az ismételt, precíz McKenzie mozgások és a helyes testtartás megéreztetése, a tehermentesítő pozíciók megtanulása és az ergonómiai tanácsok már rögtön az elején hasznosak a pácienseinknek. Az első találkozások alkalmával érjük el ezeket, és házi feladat formájában is javasoljuk az alkalmazásukat.

A páciens visszajelzései nagyon fontosak, hiszen ezek az új információk vezetik a terapeutát. Újratesztelés, a gyakorlatokban történő precíz finomítások és többféle manuálterápiás technika kombinációja során a fájdalommentesség tartóssá válik, a hétköznapi tevékenységek nem gátoltak.

Ebben a fázisban már aktívabb izommunkával a gerinc mellett és a törzs körül futó izmok stabilizációja a fontos feladat. Gyógytorna gyakorlatok hatására a core alapelvei szerint az izom fokozatosan erősödik. Az izomerő kellő stabilitást ad a gerincnek, és védi a porckorongot.

Izomerősítés

Az izomerősítés összetett feladat, ugyanis:

  • létre kell hozni a megfelelő izomegyensúlyt,
  • javítani kell az izmok bekapcsolódási sorrendjét,
  • fejleszteni kell a propriocepciót, helyzetérzékelést,
  • és fejleszteni kell az állóképességet is.

A gyógytornász a kezelési tervnek megfelelően a Mozgáspiramis kezelési koncepció alapján építi fel ezeket a pácienssel egyeztetve, személyre szabottan. A fejlődés lépcsőzetes, a kezelés ideje 6 héttől 6 hónapig terjedhet. A terápiáról való lemorzsolódás a kiújulás, visszaesés leggyakoribb oka.

A beteg tehát legtöbbször egyszerűen hamarabb fejezi be a terápiát, mint szükséges lenne, ugyanis a fájdalom megszűnése még nem jelent gyógyulást. Ennek hátterében több ok húzódik meg, több tanulmány az alábbi okokat tartja a legvalószínűbbnek:

  • tájékoztatás hiánya
  • páciensoktatás hiánya
  • kezelési terv hiánya
  • célkitűzések hiánya
  • feladatok egyhangúsága

Tehát legtöbbször a terapeuta nem elég alapos, vagy nem elég határozottan kommunikálja a terápia célját és módját.

A gyógytorna gyakorlatok éppen ezért lecserélhetők sportfizioterápia alapján egy specifikusabb, edzés jellegű mozgásra vagy Medical Fitneszre. A MozgásKlinika lehetőséget kínál a pácienseinek, közös terápiás célkitűzésként egy rendszeres testmozgás végzésére, így a porckorongsérv teljes mértékben gyógyíthatóvá válik.

A gerincsérv a súlyosságától függően akár műtét nélkül is kezelhető. Éppen ezért, ha gerinc- vagy porckorongsérvvel küzdesz, ne várd meg, amíg a betegség súlyossá válik. Inkább előzd meg a bajt, és vegyél részt gyógytornán vagy manuálterápián, hogy kezelésről kezelésre javuljon az állapotod, és végül búcsút is inthess a kínzó gerincfájdalomnak.

MozgásKlinikánkon tapasztalt gyógytornász és manuálterapeuta csapatunkkal személyre szabott segítünk számodra, hogy elkerüld a műtéti beavatkozást – jelentkezz konzultációra még ma!