Like-olj minket a Facebook-on
Gyógytorna, Manuálterápia, Sportrehabilitáció
Jelentekezz be szakértőinkhez:

Manuálterápia


A manuálterápia a biomechanika és az orvostudomány alapjaira épülő gyógyító technika. Az ízületek, izmok, perifériás idegek és kötőszövetek kóros elváltozásainak kezelésére szolgál. Nem csak terápia, hanem diagnosztika is egyben. A manuálterápia segítségével a gyógytornász képes differenciálni a páciens mozgásszervi tüneteit, így a probléma okát keresheti meg. A manuálterápia segítségével nem csupán a tüneteket enyhítjük, hanem a klinikai okfejtés eredményeképp a módszer a mozgásszervi panaszok gyógyítására is alkalmas.
Rendelőinkben széles spektrumú manuálterápiás kezelések elérhetők. Többféle manuálterápiás módszerből választjuk ki azt, ami egyénre szabottan a leghatékonyabb a páciens panaszainak kezelésére.
A manuálterápiás kezelés során az első teendő a kórfelvétel, amikor a manuálterapeuta a páciens panaszai, sérülései felől érdeklődik. A fájdalom jellegéről, helyéről és mértékéről kérdezi a pácienst. Ezt követően vizsgálódik a gerincen és az ízületeken, asszimetriákat és a fájdalmas pontokat keres, tapintja az adott elváltozásokat, dysfunkciókat, figyeli a mozgást és a testtartást. Funkcionális teszteket végez, provokálja a fájdalmat, hogy pontos képet kapjon arról. Vizsgálja az ízületek pozícióját, figyeli a mozgástartományt. Az izmokat és kötőszövetet tapintja, értékeli annak tónusát, mozgásba való bekapcsolódását. Teszteli az idegeket.  Kezelőágyon illetve széken ülve kezeli a pácienst speciális manuális fogásokkal, majd a későbbiekben kontrollálja az elért eredményt. Kizárólag a problémás területekkel foglalkozik (nem „végigropogtat”).

A fájdalmat már az első kezelés is enyhítheti, de a panaszok teljes megszűnéséhez több alkalomra és gyógytornára is szükség lehet.

Mikor ajánlunk manuálterápiát? 

 • nyakfájdalom 
 • hátfájdalom 
 • derékfájdalom 
 • porckorong betegségek esetén 
 • gerincferdülés esetén 
 • végtagzsibbadás esetén 
 • csípőfájdalom 
 • térdfájdalom, bokafájdalom 
 • váll, könyök, csuklófájdalom 
 • szédülés, fülzúgás (mozgásszervi eredetű) 
 • fejfájás kezelésére
 • műtétek utáni rehabilitációban
 • sportolók sérülései esetén

Többféle manuálterápiás módszer terjedt már el hazánkban is, mindegyiket csak orvosok és gyógytornászok alkalmazhatnak!


Rendelőinkben egyetemet végzett gyógytornászok által alkalmazott manuálterápiás módszerek: Maitland manuálterápia, Mulligan- féle manuálterápia, Barvincsenko-féle manuálterápia, fascia technikák (Typaldos, Tom Myers...)

Lewit módszer: 
Prof. Karel Lewit, M.D,DSc, munkássága során kidolgozott manuálterápiás technika. Lewit 1946-ban szerzett diplomát a prágai Károly Egyetem, Általános Orvostudományi Karán. Ezt követően Prágában a Neurológiai Klinikán kezdett el orvosként dolgozni, ahol komoly érdeklődést tanúsított a radiológia és a gerincgyógyászat területén. 1951-től tanulmányozta a gerinc manipulációját és dolgozott ki manuálterápiás technikákat. Később számos országban tanította az általa kidolgozott mozgásszervi diagnosztikai módszereket és manuálterápiás technikák alkalmazásait (Németország, Lengyelország, Ausztria, Bulgária, a volt Szovjetunió, Anglia és az Egyesült Államok, Ausztrália és NZ). A doktori disszertáció volt a cseh tankönyv

Mulligan manuálterápia: 
a koncepció megalkotója az új-zélandi Brian Mulligan, aki mentorának tekintette F. Kaltenbornt, J. Cyriaxt, R. Mckenziet és G. Maitlandet is! (lényegében a Magyarországon végző gyógytornászok is az első két terapeuta könyveiből tanulták az alapokat) A Mulligan koncepció lényege a fájdalommentes mozgatás. Az egyetlen manuálterápia, ami nem fájhat! A története alapján egy kosárlabdázó ujját kezelte Mulligan, mikor a technika tudatosult benne. Az ízület anatómiáját és biomechanikáját ismerve, azt az ízületi mozgásirányt kell megtalálni a kezelés során, ami fájdalommentes. A technika segíti az ízület mozgását és végig követi azt. Nincs fájdalom, nincs ropogtatás. Így alkalmazható gyerekeken, kismamákon, gyulladásos folyamatokban és csontritkulásban is!

Maitland manuálterápia:
kidolgozója az ausztrál születésű Geoffrey Douglas Maitland. Az ortopédia és neurológia területén szerzett jártassága során kezdte alkalmazni a manuális technikákat. Tanulmányútra indult (egy díjnak köszönhetően) Londonba, ahol a a fizioterápia neves képviselőivel (pl. James Cyriax) konzultálhatott. Gyógyított, oktatott és több szakmai folyóiratban is publikált világszerte. Módszerének lényeg a részletes betegvizsgálat, és ennek még részletesebb dokumentálása. Elmélete szerint a papírra vetett mozgásvizsgálati eredmények a terapeutát is kontrollálják. Maitland több tanulmányban vizsgálta a finom bemozgatást a 'ropogtatás' -sal szemben és elmélete szerint a fájdalom csillapítás és a mozgástartomány növelése is elérhető többszöri bemozgatással és nincs mindig szükség erős manipulációra (ropogtatás).

A MozgásKlinikán Budapesten 2 exkluzív helyszínen 16 éves tapasztalattal végzünk manuálterápiás kezeléseket.
TEGYÜK MEG EGYÜTT AZ ELSŐ
LÉPÉST A GYÓGYULÁSOD FELÉ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése