Like-olj minket a Facebook-on
Gyógytorna, Manuálterápia, Sportrehabilitáció
Jelentekezz be szakértőinkhez:

Sportsérülés terápiája

Segítség, lesérültem!

Mind a hobbysportolók, mind a profi sportolók gyakran kényszerülnek kedvenc sportjukat szüneteltetni egy hirtelen bekövetkező sérülés miatt. A sérülés oka lehet túlterhelés, gyenge izomzat, helytelen testhelyzetben végzett mozgás, az izmok működési egyensúlyának megbomlása, flexibilitás hiánya, vagy akár a felkészületlenség is.

A sportrehabilitáció már a sérülést követően elkezdődik!

Az akut ellátás után (jegelés, nyugalomba helyezés, fáslizás, megemelés, pihentetés) a gyógytornász manuálterápiás technikákkal segítheti a szöveti regenerációt. A mobilizálás hiánya további diszfunkciót okozhat, így a túlzott pihentetéstől óvva intenénk mindenkit. A szöveti regeneráció elősegítése a fájdalomcsillapítás mellett, keringésjavító és gyulladást csökkentő manuális technikákkal és fizikoterápiás módszerekkel történik. 

Manuálterápiás technikák a szöveti regeneráció elősegítésére

  • Maitland koncepció szerinti mobilizáció alacsony intenzitással
  • Mulligan féle mobilizációs technikák
  • Fascia technikák

Fizikoterápiás kezelések sportsérülések esetén

  • TENS terápia
  • UH terápia
  • lágylézer terápia
  • köpölyterápia
  • Flossing terápia
  • Kinezio-tape technikák

A fájdalom csökkenésével a fokozatosság betartásával egyénre adaptálva gyógytorna gyakorlatokat végeztet a terapeuta a pácienssel. A rehabilitáció részeként funkcionális gyakorlatokkal egészül ki a terápia, melyek magukban foglalják az egyensúly fejlesztésére irányuló, flexibilitást fokozó, sportág specifikus gyakorlatokat. A mozgástartomány javítása mellett izomerő fokozása és állóképesség fejlesztése a terápiás cél.

Amennyiben az előbb felsorolt konzervatív kezelés nem lenne eredményes, vagy a sérülés olyan súlyos, műtéti beavatkozásra kerülhet sor. Ezen beavatkozások után is elengedhetetlen a rehabilitáció, melyben szintén hangsúlyos szerepet kap funkcionális gyógytorna, és az egyénre adaptált terápia.

Fontos megjegyezni mikor sportrehabilitációról beszélünk, hogy nem csak a már kialakult sérülés kezelését foglalja magában, hanem annak megelőzését, prevencióját is! Kutatások bizonyítják, hogy a funkcionális neuromuscularis tréning csökkenti a sérülések kialakulásának kockázatát.

Akár a sérülés megelőzése érdekében, akár már kialakult sérülés esetén is forduljanak hozzánk bizalommal!
TEGYÜK MEG EGYÜTT AZ ELSŐ
LÉPÉST A GYÓGYULÁSOD FELÉ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése