Like-olj minket a Facebook-on
Gyógytorna, Manuálterápia, Sportrehabilitáció
Jelentekezz be szakértőinkhez:

Úszás gyógytornász szemmel, sportspecifikus gyakorlatok úszósportoknál

"Az úszás sporttevékenység, amit versenyszerűen is lehet űzni, de szabadidős tevékenységként, valamint egészségügyi célból is sokan kedvelnek. Az egyik leghatékonyabb mozgásforma, hiszen a legtöbb izomcsoportot egyszerre mozgatja meg. Kicsi a sérülés és a túlterhelés veszélye. Gerincbántalmakban szenvedőknek, illetve baleseti rehabilitációban részesülő pácienseknél szokták egészségügyi célból javasolni"


Szinte bármilyen gerinc problémával küzdünk vagy csak tartásunk nem megfelelő, az orvos úszást javasol. Miért teszi ezt? De vajon mindenkinek egyformán jó ugyanaz a mozgásforma?

Úszásról általában, majd úszás, mint élsport

Az úszás pozitív hatásai: 
Az úszás számtalan izmot munkára ösztönöz, emellett fejleszti az állóképességet és növeli a mozgékonyságot 
Úszás során az izmok rugalmassága nő, az ízületek és a gerinc mozgékonysága fokozódik 
Fejleszti és gyorsítja az anyagcserét, a szív-és érrendszer működését képes pozitívan befolyásolni, melynek következtében javul a szövetek és sejtek oxigén-ellátása 
Úszásnál figyelni kell a légzésre: ez az egyetlen sport a világon, amely légzésszabályozásra kényszerít – emiatt a légző szervrendszer is fejlődik 
Az úszás fokozza a szellemi teljesítményt, a kiváló iskolai teljesítmény főleg gyermekkorban tűnik ki 
Az emberi szervezet 500-700 kalóriát éget el óránként úszás közben, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott 
Az úszás asztmás betegek számára a tünetek enyhítésére ajánlott, hiszen jótékony hatása van a légzésszabályozásra 
Csontritkulás esetén az úszás javítja az ideg-izom koordinációt, segít megelőzni a csonttöréseket 
Úszás során a sportsérülések valószínűsége elenyésző. 

Mit erősítenek az egyes úszásnemek? 
Hátúszás hatásai: Hatékony edzés az egyenes, és az összetett hasizmokra. Eredmény: 206 kalóriát égethetsz el vele 30 perc alatt, normál tempóval. 
Mellúszás hatásai: Látható eredményeket érhetünk el a fenék, a térdinak és a végtagok terén. Eredmény: 295 kalóriát tudsz vele elégetni 30 perc alatt, normál tempó mellett. 
Pillangóúszás hatásai: Kedvező hatással van a belső szervekre, a vállakra és a hátra. Eredmény: 324 kalóriát égethetünk el vele 30 perc alatt, normális tempó mellett. 
Gyorsúszás hatásai: Jótékony hatása van a belső szervekre, fenékre és a vállakra. Eredmény: 206 kalóriát égethetsz el vele 30 perc alatt. 

A gyorsúszás főként a belső szervekre hat, a feneket és a lábakat formálja. Hiszen a gyorsúszás karcsapásainak kivitelezéséhez a törzsnek egyenesnek kell maradnia, ehhez pedig a megfeszített has, csípő, comb, hát járul hozzá. A jó technikájú gyorsúszás kevésbé fárasztó, mint a mellúszás, annak ellenére, hogy sokan az ellenkezőjét gondolják. A mellúszás lassabban égeti a kalóriákat – hiszen lassabban is végezzük -, és szintén a feneket, a térdet és a karokat veszi igénybe, azokra hat. Sokan végig kitett fejjel tempóznak, ami nem ajánlott, mert nagy terhet ró a nyakizmokra és a gerincre, és sokkal fárasztóbb is, mint a szabályos mozdulatok. A hátfájósaknak ajánlott a pillangó, de emellett a vállakra is jó. A hátúszás többek között a hasizmokat dolgoztatja meg, miközben pihentető.
Összefoglalva az úszás nagyon jól erősíti a törzs-, váll-, és lábizmainkat, de nem bír önmagában tartás korrekciós hatással. Azaz, ha tartási rendellenességünk van, önmagában nem oldja meg, mert a helytelen tartásban erősítjük az izmainkat. 
 • Hanyag tartás 
 • Fokozott háti görbületek 
 • Gerincferdülés 
 • Scheuermann-kór 
A felsorolt elváltozások esetén, először tartáskorrekciós tornára van szükség, amit a gyógytornász személyre szabottan állít be, és a szakemberrel egyeztetve kell megbeszélni, hogy az egyes tartás hibák esetén mely úszásnem javasolt és mely nem. 
 • Gerincsérv 
 • Ischiász 
 • Lumbágó 
 • Hátfájás 
 • Csigolya blokk 
Az említett kórképek esetén nem fogja megszüntetni a tüneteinket az úszás. A gyógytornász először a panaszainkat kiváltó okot szünteti meg, utána célzott törzs- stabilizásciós tréning keretein belül lehet elkezdeni az úszást, olyan tempóban, és azt a fajtáját, amit a szakember javasol, hogy a kívánt eredményt érjük el, és az elért eredményt meg is tartsuk.

Ha légzőszervrendszeri problémával küzdünk az úszás kifejezetten hatékonyan erősíti a ki- és belégző izmainkat. De csakis orvosi engedéllyel és szakemberrel (gyógytornásszal) egyeztetett mennyiségű és milyenségű úszás javasolt. A víz minősége nagyban befolyásolja, hogy hova menjen úszni. A nem megfelelő minőségű, tisztaságú vízben való sportolás többet árthat légzőszervrendszerünk fertőzés veszélye miatt, mint amennyit használ.
Ha csontritkulásban szenvedünk, ajánlott hozzáértő szakember (gyógytornász), edző segítségével összeállított több fajta mozgást végezni, hogy ténylegesen olyan irányú terhelést kapjanak a csontjaink, amik építő jellegűek. Mert a csont épülését az izmok húzási iránya határozza meg.
Általános kondíció javításra, idősek vagy hobby-sportolok rendszeres testmozgásához kimondottan ajánlott az úszás és a vízben végzett mozgás. Bár az úszás során a sportsérülések lehetősége elenyésző, a nem jól beállított edzés nem hogy a kívánt hatást nem éri el, de okozhat kellemetlen tüneteket is. Mint minden sport elkezdésénél, kérjük ki egy szakember véleményét és terhelhetőségünknek, illetve problémánknak megfelelően állítsuk be az edzésünket. Ugyan olyan komolyan kell venni ezt, mint ha lemennénk egy edzőterembe és nagy súlyokat szeretnénk emelgetni.
Ott miért olyan egyértelmű mindenkinek, hogy ha nem akar lesérülni, akkor igen is segítséget kér a terem-, vagy személyi edzőtől, és személyre szabott, jól összeállított edzéstervvel vág bele, hogy fejlessze izmait?! A nem jól kivitelezett úszás, a nem megfelelő terhelés beállítása, ugyan olyan gondokat (sérülést/problémát) okozhat.

Miért nem figyel senki az úszás előtti bemelegítésre? Nem csak olimpikonjainknak fontos edzés előtt bemelegíteni, az úszás után pedig levezetni, nyújtani. A csapból is ez folyik, hogy bármely sportolás előtt Bemelegítés! utána Levezetés! A bemelegítés során felpörög a szívműködés, a vérkeringés és a légzés, így emelkedik az izmok hőmérséklete, kitágulnak a hajszálerek, megindul az izzadás. Ha elhagyjuk a bemelegítést, a szervezetünket "hidegindításra" kényszerítjük, mely több energiát igényel, és ezt érezni fogjuk pár percnyi úszás után, egy hirtelen jövő fáradtságérzés formájában; sőt, a sérülésveszélyt is fokozzuk a hideg, merev izmok hirtelen terhelésével. A bemelegítés időtartamában és tartalmában is eltérő lehet attól függően, hogy kezdő, haladó vagy profi úszóról van szó. Mindenképpen be kell melegítenünk az edzés során használni kívánt izmainkat és Ízületeinket. A mozgás "keni" be az ízületeinket, így védjük azokat is a sérülésektől.

Úszás előtti bemelegítő gyakorlatok: 
 • Nyak bemelegítése, fejünk óvatos fordítása, oldalra hajtása 
 • Csukló-, könyök- és vállkörzések, lapockazárások, és nyújtózások 
 • Törzsfordítások, oldalrahajlások 
 • Csípőkörzés, guggolások, lábujjhegyreállás 
Úszás utáni levezető, nyújtó gyakorlatok, edzések utáni nyújtás:

Ezek a gyakorlatok adják vissza izmaink rugalmasságát, hajlékonyságát, segítik megelőzni a tejsav felgyülemlését és az izomláz megjelenését. A következőket ajánlom:
 • Kar és vállizmok nyújtása 
 • Hátizmok nyújtása 
 • Has- és oldalsó törzsizmaink nyújtása 
 • Comb fesztő-, és hajlító izmainak nyújtása 
 • Vádli nyújtása 
Néhány mondatban az úszásról, mint élsport


Élsportbeli úszók esetén, az edzések nem csupán vízben történnek, a megfelelő izommunka eléréséhez, kevés a technikai edzés, ami maga az úszás, szükség van szárazföldi edzésekre is, ami a váll funkcionális gyakorlatait és a törzs erősítését tartalmazza. Mivel az úszáshoz nagyon nagy mozgásterjedelem szükséges az ízületek részéről, ezért az izmok ereje mellett az ízületek lazasága és az izmok rugalmassága elengedhetetlen. A funkcionális és cross tréningek alkalmasak a sportolók erősítésére, ugyanis több szempontból is megfelelnek számukra.

Az edzés fő elemei: 
 • Erő 
 • Gyorsaság 
 • Koordináció 
 • Állóképesség 
 • Hajlékonyság

A gyógytornász, sport-terapeuta segítségével egy dinamikus, komplex edzéshez készülhetsz fel, melynek a gyakorlása egyedül vagy edző segítségével már gyerekjáték lesz.
TEGYÜK MEG EGYÜTT AZ ELSŐ
LÉPÉST A GYÓGYULÁSOD FELÉ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése