Like-olj minket a Facebook-on
Gyógytorna, Manuálterápia, Sportrehabilitáció
Jelentekezz be szakértőinkhez:

A gerincsérvet műteni kell?

Bevált szokás a hazai ortopéd-neurológiai szakrendeléseken, hogy gerincsérv gyanúja esetén az alábbiakat javasolják a pácienseknek: 

  • Röntgen
  • Steroid
  • Izomlazító
  • Pihentetés
  • Műtét

hogy ez lenne a hazai protokoll? azt nem tudjuk, ugyanis az egészségügyi minisztérium oldalán található protokollok már mind lejártak, de az, hogy általában ez a szokás azt a legtöbb páciens igazolja. Kevés esetben tesznek említést fizikoterápiáról, fürdőkezelésről, masszázsról, itt jegyezném meg, hogy a nemzetközi szakirodalomban ez is elavult terápiának minősül. A legritkább esetben McKenzie terápiát javasolnak. Ennek már a nemzetközi ajánlásokban is van evidenciája.


Mégis miért javasolnak itthon elavult terápiákat?

Ami a szakmacsoportot illeti, a legtöbb terápia "fizetős" továbbképzés formájában érhető el, így állami, TB támogatott kezelések során nem biztos, hogy elérhetőek ezek a kezelések a páciens számára.
A másik ok, ami részben helytálló, hogy jobb híján "fájdalom-menedzsment" van, tehát a páciens fájdalmait mindenképp csillapítják, ami nagy megkönnyebbülés számára! A fájdalom csillapítás valóban az elsődleges szempont, viszont így még mindig csak a tüneteket enyhítjük az okot, tehát a gerincsérvet illetve annak kialakulásának okát nem szüntetjük meg. Tehát ez nem gyógyulás! Idő kérdése és újra és újra előjönnek a tünetek, egyre sűrűbben és egyre kevésbé válnak be a fent említett módszerek. Az állapot közben romlik, egyre menthetetlenebbé válik a porckorong.

Néhányan már ennek megelőzéseként is műtétet javasolnak, de akadnak olyanok akik kivárják ezt az állapotot és ekkor operálnak. Ma már ez is rutinműtét, akár minimális vágás mellett is hozzáférnek a degenerált porckoronghoz, kis heg, gyors felépülés. 

Mi lesz a műtét után? Az az egy porckorong meg lett operálva, tünetmentes a páciens, de a gerince meggyógyult? Újra erősek az izmai? A többi porckorong ami a műtét alatti és feletti területen van? Azok egészségesek?

NEM

Súlyos esetekben elkerülhetetlen a műtét hiszen annyira érintett lehet a porckorong mellett kilépő ideg, hogy azon a szakaszon, amit beidegez számtalan tünet és akár funkcióvesztés is kialakulhat.
A műtét után mindenképp hosszú rehabilitáció szükséges, hogy a gerinc mellett futó izmok megerősödjenek, a gerinc mozgástartománya javuljon, a törzskontroll és a testtartás javuljon.
A páciens aktív részvétele mindenképp szükséges!

A legjobb lenne megelőzni a lumbágók kialakulását, majd megelőzni a porckorongsérv kialakulását, majd megelőzni a műtétet és megelőzni, hogy kiújuljon a gerincsérv akár egy másik porckorongban.

Ez a megelőzésfolyamat akkora szemléletváltást igényel, hogy hazánkban valóban nehéz támogatás és információ nélkül elérni, de ha tehetjük lépjünk időben! Ugyanis a Low Back Pain (derékfájdalom) és gerincsérv megelőzése és kezelése aktív terápiával hatékonyan végezhető.

A kulcs tehát az aktív terápia!

TEGYÜK MEG EGYÜTT AZ ELSŐ
LÉPÉST A GYÓGYULÁSOD FELÉ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése