A csípő ütközéses szindrómája (femur acetabulum)

Femur acetabulum szindróma – a csípő ütközéses szindrómája

Az elmúlt időszakban egyre több olyan pácienssel találkozunk, akinek elülső csípő fájdalmának hátterében Femur Acetabulum Impingement (FAI), azaz Csípő Ütközési szindróma áll. A probléma lényege a csípő alaktani elváltozása, melynek következtében a combcsont nyaka, a mozgások (főleg flexió – hajlítás, és berotáció – befelé fordítás) során beleütközik az acetabulum – vagyis a csípőízület vápájának – a peremébe. Az ütközést a csökkent ízületi rés okozza, amely elülső csípőfájdalmat eredményez. Kutatások kimutatták, hogy a korábban diagnosztizálatlan csípőpanaszok nagy részének ez az állapot áll a hátterében.

A deformitásokat jellemzőik alapján 3 különböző csoportba sorolhatjuk:

  • „Cam” típus: A combcsont nyakának kiszélesedése, vagy a fej formájának megváltozása, főképp ellapulása jellemzi. Elsősorban fiatal férfiakra jellemző.
  • „Pincer” típus: Az acetabulum elülső felső fala túlságosan beborítja a femurt, és az ízületi fej/vápa alakjának abnormális megváltozása jellemző. 30-40 év közötti nőknél gyakori.
  • „Kevert” típus: Az 1-2. típus valamilyen kombinációjával jön létre. A megbetegedések nagy részében a 3., azaz kevert típussal találkozhatunk.
A csípőütközéses szindróma típusai

Tünetek

Ezek a femur acetabulum szindróma leggyakoribb tünetei:

  • Csípő elülső fájdalma
  • Merevség érzet
  • Mozgásbeszűkülés; súlyosabb esetben járás közbeni sántítás, bicegés is felléphet
  • Gyakran a páciensek guggolás során éles, késszerű fájdalomra panaszkodnak
Csipőfájdalom

A tünetek először csípőfájdalom formájában jelentkezhetnek, amelyek terhelés vagy hajlás hatására fokozódhatnak. A fájdalmat olyan hétköznapi szituációk válthatják ki, mint a kocsiba történő ki- és beszállás, vagy éppen a földre esett tárgyakért való lehajlás.

A fájdalom nagyrészt az ágyék környékén tapasztalható, azonban nem ritka, hogy a comb elülső része és a csípő oldala, illetve a farpofák felé is kisugárzik. A csípő ütközéses szindrómája okozta elváltozás a vápa peremén húzódó labrum szakadását is előidézheti, amely tompa vagy egészen éles ágyéki fájdalmat is okozhat.

A betegek közel 50%-ánál mechanikai tünetek is fennállnak, például mozgás közben a fájdalmat hangos kattanás, kattogás kíséri.

Azonban a probléma akár évekig tünetmentes lehet, így sokan nem is tudják, hogy csípő ütközéses szindrómájuk van, egészen a panaszok megjelenéséig. A betegség előrehaladtával nemcsak a mozgások, hanem egyszerűen a sík talajon való járás vagy az ülés is fájdalmas lehet.

Legjellemzőbb sportok, melyek hajlamosíthatnak FAI-ra:

  • jóga
  • balett
  • futás

A tünetek fokozódnak futás és biciklizés közben is, de a hosszan tartó ülés során is progrediál az állapot!

Hogyan kezelhető a csípő ütközéses szindróma?

Diagnózis felállítása

Ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, hogy Femur Acetabulum Impingement szindrómával állunk szemben, a tünetek feltérképezésén és a klinikai (fizikális) vizsgálatokon túl fontos képalkotó eljárásokkal (RTG, MRI) is alátámasztani a jelenséget. Mozgásszervi vizsgálat során a gyógytornában ismert speciális tesztek által differenciálhatók a tünetek.

Kezelés

Az esetek nagy részében a megoldás műtéti, tekintve, hogy a probléma mechanikai, és az ízületi felszínek alakjának megváltozásából adódik. Ebből kifolyólag az orvosok gyakran nem is gondolnak nem sebészi megoldásokra, holott konzervatív eljárásokkal a tüneteket és a fájdalmat csökkenteni lehet, és akár a műtéti beavatkozást is el lehet kerülni.

A fájdalom nonszteroid gyulladáscsökkentőkkel (NSAIDs) mérsékelhető, valamint a fájdalomból adódó mozgáskorlátozottság a medence-csípő-törzs körüli izmok diszbalancainak helyreállításával kezelhető. Természetesen elengedhetetlen a helyes ergonómia megtanulása is. Hongkongi kutatók (2011) pozitív eredményeket értek el a közepesen súlyos csípő ütközéses szindrómában szenvedők esetében, és a javulás a terápiát követő 2 évben is fennmaradt. A mozgásterápia hatására megszűnik a fájdalom, terhelhetővé válik a csípőízület, és eredményes lesz a sportba való visszatérés.

Prevenció

Zsákai és munkatársai (2015) a primer csípő artrózisok 88%-ában találtak csípő ütközéses szindrómára jellemző morfológiát, melynek következtében helyesebbnek vélik a femur acetabulum szindróma talaján kialakuló szekunder csípő artrózisról beszélni – melyet több nemzetközi kutatás is alátámaszt. Ebből kifolyólag jól látható, hogy a FAI korai felismerése és megfelelő kezelése a csípőkopások kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszik.

Csípő ütközési szindrómával küzdesz? Előzd meg időben a további bajt, és szüntesd meg a kínzó fájdalmat – jelentkezz még ma gyógytornára!

Források:

  1. Emara K., Samir W., Motasem el H., Ghafar KA.,(2011) Conservative treatment for mild femoroacetabularimpingement. Journal of Orthopaedic Surgery, Hong Kong
  2. Paul J. Dooley Femoroacetabular impingement syndrome – Nonarthritic hip pain in young adults
  3. Zsákai Zs., Papp M., Huszanyik I., Rácz O., Molnár P., Károlyi Z., Róde L., (2015) Primer arthrosisok retrospektív vizsgálata anteroposterior medencefelvételek alapján Femoroacetabularis impingement okozta arthrosis. Magyar Radiológia Online
  4. Szántó D – Femoroacetabularis ütközés (impingement) fiatal nőbetegen. Osteológiai közlemények (2013)