Like-olj minket a Facebook-on
Gyógytorna, Manuálterápia, Sportrehabilitáció
Jelentekezz be szakértőinkhez:

Köpölyözés- Köpöly terápia

A köpöly egy harang vagy kúp alakú csésze, amit üvegből, szilikonból vagy műanyagból készítenek. Ezt a problémás területre helyezve statikusan vagy mozgatva alkalmazzuk, úgy hogy benne vákumot képzünk a levegő eltávolításával, ezzel intenzív helyi vérkeringés és nyirokkeringést fokozó hatást érve el.
A bőr kipirosodik ezen a területen, jelezve hogy a szövetek anyagcseréje megélénkül, a vákum segítségével a szövetek lazunak, a letapadások "felszakadnak", sérülések utáni duzzanatok csökkennek.

Mivel a mozgásszervi panaszok mindig együtt járnak kötőszöveti és izom feszülésekkel, letapadásokkal amik rontják a funciót és fájdalmasak, ezeken a területeken a köpölyöző masszázs funkciójavulást, fájdalomcsillapítást eredményez.

Mi az a kötőszövet?

A kötőszövet illetve fascia egy pókhálószerű, nyálkás anyag, amely behálózza az egész testet. Mozgás közben az izommal és ízületekkel együtt mozdul, nyúlik. Bizonyos anatómiai helyeken részt vesz a stabilitásban is. Tele van érző és idegvégződéssel, részt vesz a helyzetérzékelésben, befolyásolja a testtartást is. Felületes és mélyebb rétege ismert és a mozgáslánc aktív alkotóeleme.

Fájhat a kötőszövet?

Igen, a kötőszövet sérülése vagy túlterheltsége okozhat fájdalmat, megjelenhetnek benne fájdalmas behúzódások vagy csomók és korlátozhatja a mozgást. 

Hogyan hat a köpölyözés?

Az említett vákum hatására a szövetek távolodnak egymástól, a kóros letapadások oldódnak. Célzott terápia során a köpölyözés a manuálterápia kiegészítéseként szolgálhat. A terápiában fontos a kötőszövet anatómiai ismerete és funkcionális szerepének figyelembe vétele. Mivel a mozgáslánc része, ezért a mozgásbeszűkülések irányának ismeretével és az izomlefutások irányának meghatározásával a köpölyterápia is hatékonyabb kezelési technika lehet. 

A fascia kezelésekor kétféle szöveti stimulációval köpölyözhetünk:
 1. Az érintett területre helyezzük a harangokat és a pácienstől mozgást kérünk. Így a szövetek a rögzített köpöly alatt mozognak. 
 2. Csúsztatott köpölyözés, mely során a harangokban annyi vákumot képzünk csak, hogy olaj segítségével még csúsztatható legyen a bőrön. Így a köpöly mozog a szöveteken.
A természetgyógyászatban a köpölyterápiát használják akupunkturás területek stimulálására is. 

A köpölyözés fájdalmas?

A letapadt szövetek oldása járhat fájdalommal. A köpölyözés után lilás-kékes elszíneződés látható a bőrön,melyek néhány nap után halványulnak. Ezek normális reakciók. A helyi vérbőség miatt meleg, égő érzést is tapasztalhat a páciens. Köpölyözést követően a mélyebb kötőszövet, fascia regenerációja 2-3 nap. 

Mikor ajánlott köpölyözni?

 • mozgásszervi fájdalom esetén
 • görcsös, feszes izomzat során
 • beszűkült mozgástartomány miatt
 • izomcsomók, izombehúzódások megjelenése esetén
 • lazításra, izomláz csökkentésére
 • hengerezés mellé, stretching mellé kiegészítő technikaként
 • manuálterápiás kezelések kiegészítéseként a szöveti lazításra
 • banyapúp csökkentésére
 • fasciakezelések kiegészítéseként
 • testtartás javítására, rövidült izmok kezelésére
TEGYÜK MEG EGYÜTT AZ ELSŐ
LÉPÉST A GYÓGYULÁSOD FELÉ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése