Like-olj minket a Facebook-on
Gyógytorna, Manuálterápia, Sportrehabilitáció
Jelentekezz be szakértőinkhez:

Gerincsérv elmúlik, ha pihenek?

Mitől múlik el a porckorongsérv?

A hosszantartó ülés, hanyagtartás, túlsúly és izomgyengeség vagy egy rossz mozdulat is elegendő a derékfájdalom, lumbagó kialakulásához.
A derékfájdalom hátterében azonban porckorongsérv is lehet.
A derékfájdalom ebben az esetben kezdődhet hirtelen, szúró fájdalommal vagy alakulhat lassan fokozatosan egy diffúz fájdalommal. A lumbalis porckorongsérv jellemzője, hogy a derékfájdalom mellé az alsó végtagba sugárzó -idegi- fájdalom is társulhat. 

Az ágyéki porckorongsérv (discus hernia) megjelenése derékfájdalommal jár. Ez a fájdalom általában a törzs előrehajlása során, vagy előre döntése alatt fokozódik, legtöbbször fájdalmas ebből a mozdulatból a felegyenesedés is.

Mely mozdulatok fokozzák a gerincsérves fájdalmat?

- cipő felvétele, zokni húzás
- nagyobb súly felemelése
- nagyobb súly cipelése
- egy kézben cipekedés
- autó csomagtartójába történő behajolás
- gyerek beültetése a gyerekülésbe
- hajmosás előre hajolva
- fogmosás, mosakodás
- mosogatás, vasalás
- ülő munka
- autóvezetés stb.

A legtöbbször a törzs flexiója- előrehajlása- okozza a fájdalmat, ilyenkor az érintett porckorong még jobban kitüremkedik. A felsorolt mozdulatokat mindenképp érdemes a gerincsérv kialakulásakor kerülni! Tanuljunk meg helyesen emelni, inkább térdeljünk mint hajoljunk stb. !

A gerincsérv jellemzője a reggeli fájdalom. A porckorong diffúziója során, éjjel feltöltődik, magasabb lesz a két csigolya közötti porckorong és jobban feszül a porckorong fala. Reggel egyébként is merevebbek az ízületeink, az izmaink még nincsenek "bemelegedve". Ezek járulnak hozzá a reggeli gerincfájdalomhoz. Ajánlott reggelente még az ágyban nyújtózkodni, a gerincünket kissé átmozgatni!

A gerincsérv legkevésbé fekvő helyzetben fájdalmas, hiszen ekkor kisebb a nyomás, a teher a porckorongon. Álló helyzetben és járás során már sokkal nagyobb a nyomás de az ülés illetve az előrehajlás jelent a legnagyobb terhet a porckorongra. Amennyiben tehetjük szakítsuk meg az ülést, mozgassuk át a gerincet vagy feküdjünk le! Hasznos lehet, ha megtámasztott derékkal ülünk és úgy tehermentesítjük a porckorongot!

Mikor megjelennek ezek a tünetek a szervezet igényli a pihentetést, a tehermentesítést, ezért pár napra a legtöbben ágynak dőlnek vagy valamilyen formában pihentetik a derekukat. A terápiának az első 1-2 napban valóban része a pihenés, tractiós technikák, ENYHE masszázs mely módszerek a fájdalomcsillapításra alkalmasak. Nem ördögtől való ebben az esetben pár napig NSAID gyulladáscsökkentő gyógyszert és szükség esetén izomlazítót szedni. Az NSAID (nem szteroid) gyulladáscsökkentőt a patikában vény nélkül is be lehet szerezni. Idegfájdalom, végtagzsibbadás esetén B vitamin komplex is kitünő választás lehet. Gyógyszereket a fájdalommenedzsment részeként csak a kezdeti időszakban ajánlott szedni! Nem gyógyítja egyik gyógyszer sem a gerincsérvet csak a tüneteket nyomja el!

A pihenés sokszor beválik! A fájdalom hirtelen lecsökken, akár el is múlik és a porckorongsérves beteg egyre bátrabban mozog. Visszatér a megszokott életvitelhez és azt reméli ezt megúszta! Neki elmúlt a porckorongsérve!

Majd néhány hét múlva sokkal intenzívebben jelennek meg a tünetei, sokkal tovább fáj, sokkal nagyobb területen! Az előző alkalommal bevált praktikák, pihenés, masszázs, gyógyszerek stb. már nem hoznak enyhülést! A fájdalom vissza-visszatér majd képes állandósulni!

A szerencsésebbek ekkor eljutnak terápiára, de sok esetben műtétre is sor kerülhet! 

A gerincsérv kezelése aktív terápiával, gyógytornával, mozgásterápiával lehetséges! Hosszútávon sem a masszázs, sem a gyógyszerek nem képesek a fájdalmat enyhíteni, fokozzák a gerinc további részein is a porckorongsérv kialakulásának kockázatát!

A porckorongsérv nem múlik el a fekvésre! Ott marad és időzített bombaként várja az alkalmat!

A nemzetközi orvosi ajánlás alapján, minél előbb el kell kezdeni a célzott gyógytornát, mozgásterápiát! Azt ajánljuk, hogy 1-2 nap pihenés után keress fel egy gerincgyógyászatban jártas gyógytornászt!

Porckorongsérv, gerincsérv esetén keress bennünket bizalommal, mi segítünk!

TEGYÜK MEG EGYÜTT AZ ELSŐ
LÉPÉST A GYÓGYULÁSOD FELÉ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése