Like-olj minket a Facebook-on
Gyógytorna, Manuálterápia, Sportrehabilitáció
Jelentekezz be szakértőinkhez:

Manuálterápia a MozgásKlinikán

Mozgásszervrendszeri fájdalmak kezelése, ízületi panaszok gyógyítása manuálterápiával 

A legtöbb manuálterápiás technika a MozgásKlinikán érhető el!

Rendelőnkben széles spektrumú manuálterápiás kezelések érhetők el. Többféle manuálterápiás módszerből választjuk ki azt, ami egyénre szabottan a leghatékonyabb a páciens panaszainak kezelésére.

Szentiványi Rita Manuálterapeuta

A MozgásKlinikán alkalmazott manuálterápiás módszerek: Maitland- szerinti manuálterápiás koncepció, Mulligan- féle manuálterápia, Barvincsenko- féle manuálterápia, Typaldos manuálterápia, Tom Myers- féle fascia kezelési technikák (Anatomy Trains)

Maitland szerinti manuálterápiás koncepció

A Maitland manuálterápia nemzetközileg elismert vizsgálati és kezelési metódus a gerinc és végtagok ízületeinek, izmainak és idegeinek fájdalmára és mozgáskorlátozottságára (IMTA 2008). A koncepció alappillére egy precíz mozgásszervi vizsgálat, mellyel a tünetek pontosan differenciálhatók így mozgásszervi diagnózis állítható fel. A Maitland vizsgálat során a probléma okát térképezzük fel és készítünk egy kezelési tervet. A manuálterápiás technikákkal gyorsan elérhető a fájdalommentes aktív mozgás, a kezelések hatására az ízületi, kötőszöveti és idegfájdalmak gyógyíthatók. 

Mulligan- féle manuálterápia

"Egy speciális manuális technika, melynek alkalmazásával, minden ízületben fájdalommentesen tudunk kezelni!" A Mulligan Koncepció egyedülállóan egy fájdalommentes, gyorsan és egyszerűen kivitelezhető manuálterápiás kezelési eljárást nyújt a neuromusculoskeletalis mechanikai problémák kezelésére mozgásbeszűkülés és fájdalom esetén. A koncepciót az új-zélandi Brian Mulligan hívta életre, majd nemzetközi instruktori szervezetével (MCTA) a nagy vezető manuálterápiás módszerek közé emelte. A fájdalommentes kivitelezés mellett a módszer sajátossága a passzív mobilizáció és az egyidejű aktív mozgás. A mobilzáló eljárások mellett tape-technikák és önmobilizációs gyakorlatok teszik átfogóvá, és hosszútávon is eredményessé a módszert. Mulligan féle manuálterápia lényege, hogy a technika során a fájdalmas ízületet pozícionáljuk egy adott irányban, és ezt fenntartva a páciens aktív mozgást végez. A pozícionálás létrejöhet egy heveder segítségével is. 

Mulligan-féle manuálterápia alkalmazható:

 • csontritkulásnál
 • várandósság alatt vagy akár gyermekeknél is 
 • porckopás során 
 • ízületi mozgásbeszűkülés esetén 
 • helytelen testtartás következtében kialakult fájdalmak ellen
 • akut mozgásszervi esetekben pl.: bokaficam, trauma
 • műtét utáni rehabilitáció során, amikor fájdalmas az ízületi mozgás
 • fejfájás kezelésére, amennyiben az mozgásszervi eredetű
 • túlerőltetésből eredő fájdalmak (tenisz-, vagy golfkönyök) esetén

Barvincsenko-féle manuálterápia (LEWIT manuálterápia)

Magyarországon az egyetlen olyan manuálterápiás koncepció, melynekakkreditálásával manuálterápiás végzettség szerezhető. 

A manuálterápia tudományos alapokra épülő diagnosztikus és terápiás módszer, mely a csontkovácsolás az osteopathia és a kiropraktika terápiás fogásait ötvözi. A mozgásszervrendszer reverzibilis elváltozásait diagnosztizálja és kézzel végzett műfogásokkal kezeli. Ezek a patológiás elváltozások, dysfunkciók lehetnek a gerinc, végtagok ízületeiben illetve az izomzatban vagy a lágyszöveti strukturákban. A dysfunkciók leggyakrabban kisízületi blokkok, meszesedések, degeneratív elváltozások, kopások formájában jelennek meg.

Rendelőnkben gyakran találkozunk olyan ízületi vagy izomfájdalommal, mely nehezíti a hétköznapi mozgásokat. Az egyre gyakrabban fellépő fájdalom sokszor olyan mozgasszervi panasz,  amit a manuálterápiában diszfunkciónak hívunk. Ez nem betegség, nem egy konkrét kórkép, egyszerűen egy patológiás elváltozás.  A manuálterápiás vizsgálati módszerek segítik a terapeutát, így diagnosztizálhatók ezek a diszfunkciók. A Lewit illetve Barvincsenko féle manuálterápia kitűnő gyógymód a mozgásszervi és gerinc eredetű fájdalmak diagnosztizálására és kezelésére, ennek eredményeképpen gyorsabb gyógyulás érhető el. A manuálterápia segítségével diagnosztizálhatók a mozgásszervi betegségek és egyből elkezdhető a terápia!

Mi az az ízületi blokk a csigolyák között? Hogyan segít a manuálterápia?

A csigolyákat a porckorongok mellett kisízületek és számos szalag is összeköti, így a gerincnek mozgékonysága mellett stabilitást is biztosít. Bár ez egy igen biztos rendszer, ha mégis benne bármi elváltozás történik, az a többi részére is hatással van. Előfordul, hogy a kisízületek mozgása egy vagy akár több irányban is beszűkül, nem tud visszatérni alaphelyzetébe. Ezt nevezzük kisízületi blokknak. A blokk kialakulásának számtalan oka lehet – túl nagy, hirtelen erőhatás, mint például egy rosszul sikerült ugrás, vagy súly emelése, de lehet a mozgás szervrendszer bármilyen biomechanikai zavara, mint például egy scoliotikus gerinc. Ezek a blokkok időnként maguktól, spontán is oldódhatnak, amennyiben viszont ez nem történik meg, a szervezet kompenzálni kezd. A környező szövetek ilyenkor fokozott terhelésnek vannak kitéve, egyes szalagok feszülése, az izmok tónusának megváltozása hosszabb távon fájdalommal járhat. Hogy a blokk ellenére a gerinc mozgékonysága megmaradjon, a szomszéd ízületek mozgása fokozódik, hypermobilitás lép fel. Ez pedig egy ördögi kör kezdete.

Hogyan segít ilyenkor a manuálterápia?

A manuálterapeuta alapos vizsgálat során megkeresi és azonosítja a blokk helyét és irányát, majd speciális fogással megnyitja az érintett kisízületet, így segít azt „felszabadítani”. Fontos megjegyezni, hogy NEM helyrerakja a csigolyát, ugyanis a csigolya nem mozdult el a helyéről! A kezelés során a terapeuta egy beszűkült mozgástartományt kezel, ezzel segíti a szervezetnek helyreállítani a diszfunkciót.

Typaldos- féle manuálterápia

Fascia Disztorziós Modell (FDM Typaldos szerint)

Az FDM a fasciális kötőszövet elcsavarodását, formájának módosulását és mozgásának beszűkülését jelenti. A fasciák egy pókhálóhoz hasonló rendszert alkotnak, mely az egész testet átszövi tetőtöl talpig, ez köti össze az izmokat, ínakat, csontokat, ereket, idegeket, szerveket. Ez képes kiszáradni, sérülékennyé válni, olykor mozgáshiány, túlterhelés, vagy egy hirtelen rántás a test valamely részén disztorziókat hozhat létre ebben a rendszerben, amiket speciális manipulációs technikákkal és fogásokkal tudunk kezelni. 

Az FDM alkalmazásának leggyakoribb területe az akut fájdalmak, mozgásbeszűkülések.

Ha egy ponton csontos területen egy ujjal rámutatva meg tudod határozni a fájdalmad vagy egy- két ujjal egy vonal mentén esetleg érzed, vagy mélyen kezeddel belenyomva keresve találod meg a fájdalmad, akkor valószínű ez a módszer segítségedre lehet!

Mikor segíthet neked az FDM manuális technika?

Ha a fájdalmad:

 • egy vonal mentén égető, kisugárzó, húzó érzés (triggerband)
 • egy pontban fáj, szúr egy ízület közelében (continuum distorzio)
 • mélyen bent van az izomban (hernialt triggerpont)
 • bent az ízületben fáj, mozgásra tudod megmutatni, nehéz megtalálni, mozgatni -keresni kell, hogy megtaláld (falt distozio)
 • egy egész végtagon azt simítva, dörzsölgetve tudod megmutatni, a végtag zsibbad, bizsereg (cilinder disztorzio)
 • a végtag nem fáj, de nem mozog (tektonikus fixálás)

Ha ráismertél a fájdalmadra, ez a módszer segítségedre lehet!

Anatomy Trains

Prof. Dr. Ida Rolf munkásságának köszönhető a testen ható erők vonalszerű meghatározása, amelyekkel funkcionális egységekre osztotta a myofasciális struktúrát. Tom Myers 12 myofasciális meridiánból álló rendszert alkotott, az Anatomy Trainst. A vonalak behálózzák és összekötik a test elülső és hátulsó felszínét, két oldalát, az azonos oldali felső végtagot keresztirányban az ellenoldali alsó végtaggal, végül a két alsó végtagot spirálisan a törzzsel. Kiegyensúlyozzák, támogatják egymást a testtartás kialakításában, a mozgások sebességének gyorsításában és fékezésében. A manuálterápiás fogások a kötőszövetre ható mobilizációs, stimulációs technikákból állnak. A módszer segítségével helyreállítható a mozgásszervi kórfolyamat. A kötőszöveti elváltozások gyógyíthatók.

A manuálterápiával a mozgásszervi problémának nem csak a tünetét, hanem az okát is kezeljük. A manuálterápia diagnosztikus módszer is egyben. Kezelések ideje: 50 min


TEGYÜK MEG EGYÜTT AZ ELSŐ
LÉPÉST A GYÓGYULÁSOD FELÉ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése